De strenge Duiventil van het Muntplein

Door wegwerkzaamheden rond het Muntplein is daar de verkeerssituatie momenteel nóg ingewikkelder dan normaal. Van 1949 tot halverwege jaren ’80 stond op dit plein een verkeersregelhuisje – bijgenaamd de Duiventil – met strenge verkeersagent. De agent regelde de stoplichten en sprak via een luidspreker vanuit zijn torentje verkeersdeelnemers vermanend toe. Idee voor nu?

In 1950 werden de eerste stoplichten geplaatst op het Muntplein in Amsterdam. Voor die tijd had verkeersagent ‘Ome’Jan Bos het verkeer daar jarenlang middels ouderwets handwerk geregeld. De nieuwe stoplichten moesten gedeeltelijk nog worden bediend dus bleef agent Bos onmisbaar. Voor een goed overzicht op het plein ontwierp de bekende Amsterdamse Schoolarchitect Piet Kramer een 6-meter hoge stalen constructie met daarin een schakelkast om de stoplichten te bedienen. Iedere ochtend klom agent Bos via een steile wenteltrap dit verkeersregelhuisje in om het verkeer te regelen.

De Duiventil op het Muntplein rond 1955
Dezelfde plek anno 2018
Vóór de komst van de eerste verkeerslichten – in 1932 op het Leidseplein, in 1950 volgde het Muntplein pas en de rest van de stad- werd het verkeer geregeld door agenten met stopborden, ook wel ‘blikken prentenboeken’ genoemd. Hier is vaste verkeersagent van het Muntplein Jan Bos te zien in de jaren ’40 op zijn vaste plek, rechts de Vijzelstraat

Duiventil

Het unieke bouwwerk was jarenlang beeldbepalend voor het Muntplein en kreeg al snel de bijnaam ‘De Duiventil’. Ome Jan was meer dan zo maar een verkeersagent zoals uit een item van het Polygoonjournaal uit 1952 blijkt. Hij regelde de stoplichten, deelde bekeuringen uit en sprak via een luidspreker vanuit zijn Duiventil mogelijke verkeersovertreders vermanend toe.

Bron van nostalgie

De Duiventil deed dienst tot halverwege de jaren ’70 maar bleef nog op het Muntplein staan tot de jaren ’80. Het werd afgebroken en opgeslagen in het gemeentedepot voor oud straatmeubilair. In 1992 werd het als monument herplaatst bij de ingang van het Amsterdamse Bos. Gezien de huidige tijdelijke verkeerssituatie zou het inclusief een agent Bos wellicht weer prima van pas komen op het Muntplein.

De Duiventil, van 1949 tot de jaren ’80 gezichtsbepalend onderdeel van het Muntplein. Vanaf 1992 bron van nostalgie bij de ingang van het Amsterdamse Bos

Auteur: Frank van Vuuren

Communicatiemedewerker Gemeente Amsterdam

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: