Napoleon in Amsterdam

Napoleon wandelt ’s avonds door Amsterdam samen met zijn assistent Caulaincourt
Napoleon wandelt ’s avonds door Amsterdam samen met zijn assistent Caulaincourt

In de Hermitage is momenteel tot 8 november een tentoonstelling te zien over de stormachtige verstandhouding tussen de Franse keizer Napoleon, de Russische tsaar Alexander en Napoleons ex-vrouw Joséphine. Uitvoerig wordt ingegaan op de opvallende vriendschap die vooral tussen deze twee laatsten onstond na de rampzalig verlopen veldtocht van Napoleon in Rusland. Een jaar voor die historische nederlaag bezocht Napoleon Nederland en verbleef twee weken in Amsterdam. Hij logeerde in het Paleis op de Dam, wandelde over de grachten en vierde feest in de Felix Meritis.

Napoleon in Amsterdam
Op 9 oktober 1811 arriveert de Franse keizer Napoleon samen met zijn tweede vrouw Marie-Louise en een gevolg van vele soldaten in Amsterdam. Napoleon heeft besloten zijn pas ingelijfde gebied de Nederlanden te verkennen en de inwoners ervan duidelijk te maken wie hun nieuwe baas is. Napoleon trekt Amsterdam per paard binnen via de Linnaeusstraat, de Muiderpoort, Plantage, Blauwbrug, het Rembrandtplein en de Kalverstraat naar de Dam. Zijn komst is controversieel aangezien zijn broer Lodewijk een jaar ervoor afstand heeft gedaan van de troon die Napoleon hem schonk wegens een conflict met hem, nadat Holland in 1795 met behulp van het Franse leger de Bataafse Republiek uitriep. In Amsterdam verblijft Napoleon ’s nachts in het Paleis op de Dam, waar hij overdag hoogwaardigheidsbekleders ontvangt en decreten tekent. Daarnaast inspecteert hij fort Pampus en de Oranje-Nassaukazerne, bezoekt hij de schouwburg op het Leidseplein en woont een groot bal bij in Felix Meritis.

Officiële verwelkoming en overhandiging van de stadssleutels op de Oetewalerweg (de latere Linnaeusstraat) door burgemeester van Brienen op 9 oktober 1811 aan Napoleon Bonaparte bij het begin van diens bezoek aan Amsterdam. Schilderij van de Belg Mattheus Ignatius van Bree.
Officiële verwelkoming en overhandiging van de stadssleutels op de Oetewalerweg (de latere Linnaeusstraat) door burgemeester van Brienen op 9 oktober 1811 aan Napoleon Bonaparte bij het begin van diens bezoek aan Amsterdam. Schilderij van de Belg Mattheus Ignatius van Bree.

Rotterdamse kolonel redt Napoleons leven

Vele Hollanders vechten in die tijd mee in het leger van Napoleon, sommigen behoren uiteindelijk zelfs tot zijn inner circle, zoals de Rotterdamse kolonel Jan Coenraad Duuring. Deze ijzervreter maakt met Napoleon de hellevaart in Rusland mee en redt hem het leven op het slagveld van Waterloo door hem in een menselijk schild van soldaten een behouden aftocht te bieden. Deze Jan Coenraad Duuring ontvangt van Napoleon persoonlijk de hoogste militaire onderscheiding, de Légion ‘d honeur. Kolonel Duuring woont na zijn militaire loopbaan op Keizersgracht 757 -vroeger voor verschillende omnummeringen Keizersgracht 5- nabij Amstel en Magere Brug.

Pagina uit de stamboom van de Duuringfamilie
Pagina uit de stamboom van de Duuringfamilie

Naar huis met griep
Napoleon krijgt Amsterdam en Holland in haar meest pure vorm mee: het regent en waait zo hard dat een gepland groots vuurwerk op de Hogesluis afgelast wordt, en keizerin Marie-Louise en een groot gedeelte van haar hofhouding keren na twee weken Amsterdam met een stevige griep terug naar Parijs.

 

Auteur: Frank van Vuuren

Communicatiemedewerker Gemeente Amsterdam

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: