Bijzondere Amsterdamse woonlocaties: het huis op het dak van het Pon-gebouw aan de Overtoom

Het Pon-gebouw aan het einde van de Overtoom, op het dak de dubbele etage met het opvallend vooruithellende balkon
Het Pon-gebouw aan het einde van de Overtoom, op het dak de dubbele etage met het opvallend vooruithellende balkon

Voor wie Amsterdam binnenrijdt via het Surinameplein richting Overtoom is het niet te missen: het Pon-gebouw. Een grote grijze jaren ’60-kolos waar jarenlang Volkswagendealer Autopon in gevestigd zat, tegenwoordig zit hier op de begane grond Sportschool David Lloyd. Meest in het ook springende aspect van dit gebouw is de wonderlijke uitbouw bovenop het dak. Een volstrekt unieke woonplek in Amsterdam vanwege het uitzicht en de privacy. Menig kleinbehuisde Amsterdammer met buren altijd op hoorafstand zal zich afvragen óf er iemand woont, wie die geluksvogel is en hoe het is om daar te wonen. Paul Schouten –medeoprichter van De Parade- en zijn partner, fotografe Margot Vos, zijn deze geluksvogels.

Paul Schouten:“Margot is hier begin jaren ’90 op de bovenste etage gaan wonen, gewoon gevonden via een makelaar en gekocht voor niet eens een uitzonderlijk hoog bedrag. Het is een voormalige vergaderruimte van de directie van het bedrijf Autopon dat hier vanaf 1959 gevestigd was, directeur Ben Pon heeft het ook nog een tijd als pied-à-terre gebruikt. Even nadat Margot het had gekocht kregen we de mogelijkheid ook de etage eronder te kopen.”

Bewoners Paul Schouten en Margot Vos op het balkon van hun huis, op de achtergrond het Surinameplein
Bewoners Paul Schouten en Margot Vos op het balkon van hun huis, op de achtergrond het Surinameplein

De lift naar de 6e etage gaat is alleen te bedienen met een speciale sleutel die eigenaren Paul en Margot in bezit hebben. Vanaf de lift loopt een meterslange glazen corridor over het dak naar de uitbouw. De onderste etage bevat geen ramen aan de voorkant maar dat wordt door de metershoge ramen op de bovenste etage ruimschoots goed gemaakt, het uitzicht is hier adembenemend. Met de ramen dicht is er van het drukke verkeer beneden niks te merken en waan je je op een verlaten vlakte zonder een levende ziel om je heen, en dat op één van Amsterdams drukste verkeerspunten.

Dakterras van Overtoom 545 bovenop het Pon-gebouw
Dakterras van Overtoom 545 bovenop het Pon-gebouw
Het uitzicht in Noordelijke richting
Het uitzicht in Noordelijke richting

Auteur: Frank van Vuuren

Communicatiemedewerker Gemeente Amsterdam

Eén gedachte over “Bijzondere Amsterdamse woonlocaties: het huis op het dak van het Pon-gebouw aan de Overtoom”

  1. Ik heb toch jaren op de overtoom gewoond en naast Pon zaten onze schietbanen en wapenwinkel, maar ja je liep natuurlijk er altijd onder, en dan zag je het niet, leuk om dit te weten
    mvg leo van A

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: