Wally Tax uit de Blasiusstraat in Oost

“Wally Tax (1969)” by Rob Mieremet / Anefo – Nationaal Archief. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wally_Tax_(1969).jpg#/media/File:Wally_Tax_(1969).jpg

Midden jaren ’60 van de vorige eeuw was de Amsterdamse band The Outsiders de ruigere versie van de toen ook populaire Golden Earrings, wilder dan Shocking Blue, en voorzien van een zanger die alle andere deed verbleken: Wally Tax. Geboren aan de Oostersekade verliet de ras-Amsterdammer Tax zijn geboortestad nooit, de laatste jaren van zijn leven bracht Tax door in Amsterdam – Oost.

Blasiusstraat 24 hs is waar een levende legende zijn laatste jaren slijt: Wally Tax woont hier in zijn eentje op de begane grond. Zijn huis is een rommeltje, eens in de zoveel tijd ruimen vrienden de boel een beetje op. Verder is er weinig aanloop, behalve de drugsdealers die door de brievenbus van zijn voordeur roepen of hij thuis is. Vanaf ‘s ochtends vroeg is de alcoholist Tax in koffiehuizen en cafés in Oost als Amstelstroom en De Viersprong te vinden waar hij soms om 7 uur ‘s ochtends voor de deur staat voor een dubbele beerenburger.

Blasiusstraat 24 hs, het laatste adres van Wally Tax
Blasiusstraat 24 hs, het laatste adres van Wally Tax

The Outsiders worden in 1960 opgericht en onderscheiden zich van andere toenmalige Nederbeatacts door hun onmiskenbare garagerock -een voorloper van punk- en hun charismatische voorman, de zoon van een Russische moeder en nederlandse vader, Wladimir Tax. Tax is het eerste echte rockidool van Nederland, hij is de hipste Amsterdammer met de mooiste vriendin -model Loesje Hamel- flaneert door de straten van Amsterdam en is te vinden in de dan populaire gelegenheden café Eijlders, Reijnders en De Kring. The Outsiders staan in het voorprogramma van de Rolling Stones en Little Richard en toeren door Europa. The Outsiders gaan in 1969 uit elkaar en Tax begint een solocarrière. Het succes met The Outsiders zal hij echter nooit meer evenaren.

Op bezoek bij Elvis
Tax is een icoon van de Nederlandse popmuziek en een voorbeeld voor vele muzikanten -Nirvana’s Kurt Cobain schijnt naar Tax op zoek te zijn gegaan toen hij begin jaren ’90 met Nirvana in Amsterdam optrad. Naast zijn drank- en drugsverslaving heeft ook het karakter van Tax heeft niet meegewerkt bij het consolideren van zijn succes in de jaren ’60, Tax is een onbetrouwbare fantast die vooral alles eraan doet zelf te overleven. Zo vertelt Tax dat hij op Woodstock heeft opgetreden, een Grammy heeft gewonnen, bij Elvis Presley in Graceland op bezoek is geweest en dat hij muziek heeft gemaakt met Jimi Hendrix. Allemaal niet waar. Alhoewel hij met Jimi Hendrix inderdaad op meerdere manieren te maken heeft gehad: in 1967 is Hendrix in Amsterdam voor een tv-optreden en verblijft ‘s avonds bij de hippe dichter Simon Vinkenoog op de Noordermarkt. Wally is daarbij aanwezig, evenals de mooie Hitweekjournaliste Laurie Langenbach met wie Hendrix die nacht door zal brengen. Tien jaar later zal deze Laurie Langenbach de grote liefde van Wally Tax worden. Ze wonen van 1979 tot 1984 samen in de Des Présstraat 1 in Zuid.

Laurie en Wally op een feestje bij de Geïllustreerde Pers aan de Stadhouderskade ter ere van het blad Leef! waar Laurie voor schreef, zie http://www.martinrep.nl/helden/lauriewally.html
Laurie en Wally op een feestje bij de Geïllustreerde Pers aan de Stadhouderskade ter ere van het blad Leef! waar Laurie voor schreef, zie http://www.martinrep.nl/helden/lauriewally.html

Wally en Laurie
In 1982 wordt bij Laurie baarmoederhalskanker geconstateerd. In tegenstelling tot de ongezond levende rocker Wally is Laurie een macrobiotische gezondheidsfreak die aan yoga doet, en ze besluit zich niet via reguliere geneeskunde te laten behandelen maar bij een vage sekte in Japan. Wally gaat met haar mee en ze verblijven maandenlang in het Japanse Mishima bij de sekte van Masahiro Oki die belooft Laurie te genezen met een combinatie van yoga en zenboedhisme. De toestand van Laurie verslechtert snel en uiteindelijk vertrekt Wally met een doodzieke en uitgehongerde Laurie terug naar Nederland waar zij een maand later overlijdt. Tax is een gebroken man, zijn leven ligt aan diggelen en komt pas weer in een evenwichtiger toestand zodra hij vriendin Mette ontmoet, een kunstenares met een atelier in de Blasuisstraat, daar gaat Wally wonen.

De Wally-taks
Oost is een geliefde buurt van Wally, hij zit op school aan het Javaplantsoen, zijn eerste baantjes als hij begin jaren ’60 voortijdig de Mulo verlaat heeft hij in de Watergraafsmeer, en begin jaren ’70 woont hij geruime tijd in de Wagenaarstraat in de Dapperbuurt. In de Blasiusstraat waar hij vanaf begin jaren ’90 woont is de eenling Tax met name bezig met elke dag een liedje componeren, de buurtkroegen bezoeken en herstellen van operaties als gevolg van valpartijen. Buurtbewoners kennen hem vooral van de zogenaamde ‘Wally-taks’: het bedrag dat Wally vaak komt bedelen voor een biertje. 10 april 2005 wordt Wally thuis in zijn keuken dood gevonden door vriend René Olgers, de schouwarts constateert later een natuurlijke dood veroorzaakt door een fatale combinatie van drank, medicijnen en algehele verwaarlozing. Wally Tax ligt begraven op De Nieuwe Ooster.

Auteur: Frank van Vuuren

Communicatiemedewerker Gemeente Amsterdam

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: