André Hazes, de zingende barman van café de Krommerdt in de Witte de Withstraat

André Hazes, begin jaren ’70 zingend achter de bar van café de Krommerdt
André Hazes, begin jaren ’70 zingend achter de bar van café de Krommerdt

Op de hoek van de Jan Evertsenstraat/Witte de Withstraat zit café de Krommerdt, een typisch Amsterdamse buurtkroeg. Hier werkte de onbekende André Hazes vanaf 1970 jarenlang als zingende barman, tot vlak na zijn doorbraak in 1976 met de hit ‘Eenzame kerst’. De bijbehorende videoclip van ‘Eenzame kerst’ is toen ook in dit café opgenomen.

Toenmalig café-eigenaar van de Krommerdt Klaas Veen (75) vertelt: ”André stond vrijwel direct nadat ik het café in 1970 had overgenomen daar voor de deur. Hij had toen al menig baantje achter de rug en wilde graag in een café werken. Ik bood hem toen aan bij mij te komen werken als DJ, wat hij het komende paar jaar deed. Uiteindelijk wilde hij meer dan alleen plaatjes draaien en is hij achter de bar gaan werken, daarbij af en toe een liedje zingend.”

Klaas Veen: “Het waren prachtige tijden, wij voerden in ons café complete sketches op inclusief verkleedpartijen en andere gekkigheden. Bekende artiesten zoals Ben Cramer traden er ook op, en het café werd regelmatig bezocht door bekende sporters als Sjaak Swart.”

hazescramer1975_web

Hazes woonde in die tijd samen met zijn toenmalige echtgenote Annie en haar twee zoontjes uit een eerder huwelijk –en vanaf 1973 ook nog met hun dochter Nathalie- in de Bestevaerstraat 117 hs, praktisch bij café de Krommerdt om de hoek. Buurtbewoners herinneren zich hoe André een pingpongtafel in zijn tuin had staan en graag iedereen uit de straat uitdaagde voor een potje tafeltennis.

Hazes jonglerend met een fles jenever achter de bar van café de Krommerdt, begin jaren ‘70
Hazes jonglerend met een fles jenever achter de bar van café de Krommerdt, begin jaren ‘70
André Hazes in 2002
André Hazes in 2002

Andreas Gerardus Hazes wordt 30 juni 1951 geboren in het Wilhelmina Gasthuis in de Eerste Helmersstraat. Het gezin Hazes bestaat uit 5 jongens en een meisje en bewoond een etage in de Gerard Doustraat 67. Vader is glazenwasser en heeft een drankprobleem gecombineerd met zeer losse handen. Hazes gaat vroeg het huis uit en heeft een stroom aan ongeschoolde baantjes, tot hij in 1977 bekend wordt met de hit ‘Eenzame kerst’. Hij trouwt drie keer: in 1973 met Annie Dijkstra met wie hij dochter Nathalie krijgt -Annie ruilt André later in voor diens oudere broer Joop Hazes, waar ze tegenwoordig nog steeds mee getrouwd is- in 1981 met Ellen Wolf met wie hij zoon Melvin krijgt, en in 1991 met Rachel van Galen met wie hij zoon André jr. en dochter Roxanne krijgt. Hazes behaalt grote successen maar beleeft ook zware dieptepunten. Volgens eigen zeggen drinkt hij jarenlang 50 tot 60 biertjes per dag. In een aflevering van Villa Felderhof uit 2001 is een compleet total losse Hazes te zien, die een aantal jaar later in 2004, half doof en aan suikerziekte lijdend, na twee hartinfarcten overlijdt. Hij wordt 53 jaar.

Naast tafeltennissen hield Hazes zich overdag bezig met liedjes schrijven en opnemen. Hij was al ooit bijna doorgebroken toen hij als kindsterretje door Johnny Kraaijkamp werd ontdekt in 1959 en mocht optreden in het tv-programma AVRO’s Weekendshow. De doorbraak bleef echter uit en een lange stroom aan onbeduidende baantjes die niks met muziek te maken hadden, brak aan.

Klaas Veen met één van zijn plakboeken vol foto’s van zijn tijd als cafébaas
Klaas Veen met één van zijn plakboeken vol foto’s van zijn tijd als cafébaas

Klaas Veen: ”Vóór André bij de Krommerdt werkte ging hij samen met zijn vader als schoorsteenveger de deuren langs. Twee drankliefhebbers samen op pad, dat ging natuurlijk niet altijd goed.” De verstandhouding tussen Klaas en André was niet alleen een zakelijke: André kwam geregeld ’s middags bij Klaas thuis in de etage boven het café op bezoek voor een kopje thee. Een kopje thee? Jazeker, benadrukt Veen, een kopje thee. De drukte van 3 kinderen in de kleine Bestevaerstraat zullen Hazes ook de straat op naar Klaas Veens huis hebben gedreven, samen met het slechte huwelijk dat hij met Annie had.

Café de Krommerdt tegenwoordig
Café de Krommerdt tegenwoordig

Eind december 1976 neemt hij samen met zijn neef Tonny Leroy het nummer ‘Eenzame kerst’ op, een lied dat ze gezamenlijk gecomponeerd hebben. Binnen drie weken worden er 70.000 exemplaren van verkocht. Hazes’ tijd als zingende barman is voorbij.

Vrijwel tegelijkertijd met het vertrek van André verkoopt Klaas het café. Klaas gaat terug naar zijn oude metier van monumentenrestaurateur, André begint aan zijn stormachtige carrière.

(Foto’s: Privécollectie Klaas Veen, Hollandse Hoogte)

Auteur: Frank van Vuuren

Communicatiemedewerker Gemeente Amsterdam

3 gedachten over “André Hazes, de zingende barman van café de Krommerdt in de Witte de Withstraat”

  1. Zat er vroeger vaak , bamzaaien was ook een grote must met Andre (dre’ ) veel lol met hem gehad .in de Krommerdt. Kroeg werd zo genoemd omdat de Tram daar zo”n schepe bocht moest maken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: