Het oudste woonhuis van Amsterdam

1_sleutelstuk_engel_top

Tot een paar jaar geleden werd gedacht dat het Houten Huys in het Begijnhof uit 1528 het oudst bewaard gebleven woonhuis van Amsterdam was. Sinds 2012 weten we dat het pand Warmoesstraat 90 echt de oudste is. Het houtskelet van het huis is uit 1485.

Amsterdam telt nog maar een paar écht oude huizen die rond 1500 gebouwd zijn. De bekendste twee waren het Houten Huys in het Begijnhof en café Int Aepjen aan de Zeedijk 1. Daar is sinds kort een huis bijgekomen, en het is meteen het oudste huis van Amsterdam: Warmoesstraat 90. De ontdekking werd gedaan na een jaarringenonderzoek op het houtskelet van het pand. Het pand is daarmee het enige bewaard gebleven Amsterdamse huis uit de late middeleeuwen. Vanaf de buitenkant is de ouderdom van het huis niet herkenbaar aangezien de voorgevel uit 1800 stamt.

Google Streetview Warmoesstraat 90, Amsterdam

De Warmoesstraat is samen met de Nieuwendijk het oudste stukje Amsterdam, hier is de stad rond 1200 ontstaan. Uit die tijd stamt ook het oudste gebouw van Amsterdam dat zich nog geen 20 meter van de Warmoesstraat 90 bevindt: de Oude Kerk.

amsterdam1544_2

Plattegrond van Amsterdam, 1544, Cornelis Anthonisz. Warmoesstraat 90 is waarschijnlijk het huis pal tegenover de Oude Kerk, zesde huis links van het steegje. Kunt u het oudste huis zien? (klik om in te zoomen)

De ontdekking van dit oudste Amsterdamse woonhuis werd per toeval gedaan door een bouwinspecteur die met de eigenaar door het pand liep en de typisch laat-middeleeuwse onderdelen van het houtskelet opmerkte. Na een jaarringenonderzoek op het hout kon de exacte datering worden vastgesteld.

Het pand heeft bewoners van diverse pluimage gehad, onder meer een wijnkoper, lakenhandelaar, het is enige tijd een hotel geweest en inmiddels is het al jaren een homobar.

1_overzicht2Warmoestraat 90, eerste etage gezien richting de achterzijde van het pand

1_peerkraalsteutelstuk2Warmoesstraat 90, peerkraalsleutelstuk, kenmerkend voor laat middeleeuwse bouw

1_sleutelstuk_engelWarmoesstraat 90, interieur, detail van het houtskelet, sleutelstuk met houtsnijwerk

oudstehuis3_grootWarmoesstraat 90, zolder met hijsrad

oudstehuis6_grootWarmoesstraat 90, interieur van de zolder met een deel van het houtskelet

 

Auteur: Frank van Vuuren

Communicatiemedewerker Gemeente Amsterdam

Eén gedachte over “Het oudste woonhuis van Amsterdam”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: