Michael Jackson in het De Mirandabad

2 februari 1979: Michael Jackson treedt op in het De Mirandabad

Op 2 februari 1979 is het zover: het ultramoderne, unieke tropisch golfslagbad van het De Mirandabad wordt geopend. Voor de gelegenheid wordt de populaire talkshow van Sonja Barend ‘Sonja’s Goed Nieuws Show’ live vanuit het De Mirandabad uitgezonden. Gasten zijn burgemeester Polak, kunstzwemgroep De Meeuwen, Peppi en Kokki. En Michael Jackson.

Badmeester Martin Teeuw is er dan als 22-jarig beginnend medewerker van het De Mirandabad bij en maakt de enige bewaard gebleven beelden. “Ik werkte er pas een maand en fotografeerde veel, als hobby. Tijdens de opnames van het tv-programma maakte ik snel een paar foto’s, zonder flits. Geen idee of het mocht eigenlijk.”

The Jacksons in het De Mirandabad, met grijs colbert Michael Jackson. Links Sonja Barend.

Dezelfde plek tegenwoordig.

Martin Teeuw: “Het was heel bijzonder allemaal, maar er moest ook gewoon gewerkt worden natuurlijk. Michael was toen al behoorlijk beroemd en werd daarom nogal afgeschermd, maar met zijn broer Jermaine heb ik nog gewoon een praatje gemaakt.”

De tv-beelden van de opening zijn voorgoed verloren gegaan, zowel de Vara als het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beschikken niet meer over de opnamen van Sonja’s Goed Nieuws Show van 2 februari 1979. Dat maakt de foto’s van Martin Teeuw nog unieker. “Een paar originele dia’s heb ik nog die langzaam vergelen. Een andere dia heb ik eens uitgeleend en nooit meer teruggekregen.”

The Jacksons ‘s middags tijdens de repetities.

 

Auteur: Frank van Vuuren

Communicatiemedewerker Gemeente Amsterdam

7 gedachten over “Michael Jackson in het De Mirandabad”

 1. En daar zat ik, samen met mijn klasgenootjes, op de rand in het zwembad op nog geen twee meter van Michael Jackson waar hij zijn kunstje deed. Wij waren als schoolklas uitgenodigd om de uitzending op te leuken en met ballonnen het water in te holllen om het de Mirandabad officieel te openen. Beeldvulling waren we en tijdens het optreden dus op de rand. Michael heeft nog een handtekening op mijn blote schouder gezet. Verkleumd zochten we de badhokjes op, de handtekening heeft het zeker één week volgehouden. Jammer dat er geen beelden meer van zijn. Daar gaat mijn bewijs 🙂

 2. Tom, ik herken je verhaal haha wat grappig. De twee hoogste klassen van de Prof. van de Leeuwschool waren uitgenodigd voor de gran opening, spannend hoor. Jammer dat er geen filmmateriaal meer is.

 3. Zag deze foto’s net, je bent niet de enige hoor die hier foto’s van heeft gemaakt. Ik was in die tijd (1979) free-lance persfotograaf en was ook bij deze opening. Ik heb echter zwaar wit foto’s gemaakt, en hier ook nog altijd de negatieven van in mijn archief. Het was een, na later zou bllijken, histories optreden van de Jackson brothers alias The Jackson5. Ik had ook in mijn bezit een Tshirt van Sonja’ s Goed Nieuwsshow Show het geen Michael Jackson droeg tijdens de uitzending. Dit is echter door mij verkocht aan een Michael Jackson fan. Leuk is om te zien dat Ik op een van de foto’s sta die Ik in kleur heb gezien, Ik ben degene die met zijn armen over elkaar staat te kijken, bijna 40 jaar geleden…..tijd vliegt veels te snel. Groet Dick van der Geld

  1. Beste Dick,

   De Mirandabad bestaat binnenkort 40 jaar, en wij willen wat leuks doen. Ik was op zoek naar oude foto’s om die hier op te hangen en nu kom ik op deze blog terecht!! Is het mogelijk dat ik negatieven oid van je zou mogen ontvangen ? We willen namelijk oude foto’s afdrukken en dit lijkt me fantastisch! Ik ben te bereiken via: b.de.pater@amsterdam.nl. Ik hoop graag van je te horen!!

   Berenice de Pater
   Management Assistent
   Afd. Zwembaden

 4. Ik zou heel graag het fotomateriaal van dit event willen inzien, als dat kan. Ik zat op de Mavo Zuid School en ook wij waren met de hele school uitgenodigd, volgens mij en wij moesten eoa domme route door al de baden afleggen en zelfs van een klein kinderglijbaantje af en door het heerlijk warme bubbelbad zwemmen. Er waren ontzettend veel mensen komen kijken, het stond ook blauw van de sigarettenrook en het was idd héél koud en ik heb van alle Jacksons een hartverwarmende kus gekregen, omdat ik zo vreselijk stond te klappertanden.

 5. Vet!! Jermaine zat niet in The Jacksons trouwens. Bij de wisseling van Jackson 5 naar The Jacksons nam Randy zijn plek in. :). Groetjes, Valentijn

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: